Når du skal på skiferie tenker du kanskje først og fremst på å ha skiutstyret i orden, som smøring, nye sko og varme vinterklær. Men dersom du har bestemt deg for å kjøre, bør du også forsikre deg om at bilen er klar for snøføret.

Annerledes føre

Bor du et sted i landet med mild temperatur, er du kanskje ikke så vant til å kjøre på glatte vinterveier. Vær obs på at hvis du har piggfrie vinterdekk, kan føret i fjellet føles svært annerledes enn hva du er vant til. Lokalbefolkningen i kalde, snørike områder bruker gjerne piggdekk – med god grunn! Fristen for å bytte til vinterdekk var 16. oktober i de nordlige fylkene og 1.november i resten av landet. Selv om vi har passert disse datoene nå, er det likevel noen sjåfører som venter litt til. Dersom du er en av disse, bør du bytte umiddelbart, og i samme slengen titte på billige felger tilpasset vinteren.

Felgene er like viktig som dekkene

For å gjøre bilen klar for vinteren og for kjøreturer i fjellet, er faktisk felgene viktigere enn mange er klar over. I følge NAF er felgene like viktige som dekkene. Kjører du med sommerfelger på vinteren, vil det føre til slitasje. Snø som setter seg fast og fryser til is kan føre til ubalanse i hjulene. I motsetning til sommerfelger har vinterfelger en lakk som tåler veisalt. De er også designet på en måte som hindrer at snøen pakker seg i felgen. Med andre ord påvirker felgene dine hvor trygg du er på veien, både for deg selv og for andre bilister. Felger varer heller ikke evig. Har du gamle vinterfelger som du har kjørt 100 000 kilometer med, bør de byttes ut snarest.

Gjør kupp på kule felger

Når du får tak i billige, gode felger, kan du vurdere å kjøpe flere typer i samme slengen. Da har du til kommende vintersesonger. I tillegg til å ha en viktig sikkerhetsfunksjon, er felger også en artig måte for bilentusiaster å pynte bilen sin. God tur til fjells!