Det er to måter å ha dårlig råd på. Den ene, som også er enklest å gjøre noe med, er den der man har lav inntekt. Den andre, som er desto verre, er å ha bygget seg opp masse gjeld over tid. Begge deler fører til at man blir fattig i dagens egen forstand. Dersom vi kunne velge, ville vi garantert valgt den første, men her skal vi se på ting som kan gjøre livet lettere når man har gjeld.

Det strides om dette punktet, da mange mener at man må bruke penger for å tjene penger. Har man likevel havnet på et sidespor, så bør man kutte forbruket til man har oversikt. Det er mange måter å spare på og samtidig ha råd til det mest nødvendige. Kjøp kun nødvendige matvarer, kjøp på salg og rabatt, gjør færre innkjøp også videre. Sammenligne priser hjelper også.

Samle lån

Ved å samle lån kan man få til en refinansiering uten sikkerhet, noe som vil gjøre hverdagen utrolig mye mer romslig. Men feilen mange gjør er å starte opp forbruket atter en gang. Dessuten tillater de gamle bankene deg å bruke av den innbetalte kreditten på nytt. Derfor bør du sørge for å fjerne denne kreditten som ligger uberørt og ikke fortsette i samme tralten.

Kjøp ferie med refinansiert lån

Dette punktet strides det om, og vi anbefaler deg ikke å ta opp mer lån i en slik situasjon. Men her må man stole på seg selv og se alvoret i situasjonen. En feriereise bestilt i god tid kan samtidig være opptil 40% billigere enn om man kjøper den senere på året. Derfor bør man se på muligheten for å innkassere ferien med en gang. Dette frigjør også penger til selve ferien.